1.Tell me about yourself?

Ans:Start with the present and tell why you are well qualified for the position. Remember that The key to all successful interviewing is to match your qualifications to what the interviewer.Is looking for. In other words you must sell what the buyer is buying. This is the single Most important strategy in job hunting. So, before you answer this or any question it’s imperative that you try to uncover your interviewer’s greatest need, want, problem or goal.

2.Why should we hire you?

Ans:Point out how your assets meet what the organization needs. Do not mention any other candidates to make a comparison.

3.Do you have any questions for me?

Ans:Always have some questions prepared. Questions prepared where you will be an asset to The organization are good. How soon will I be able to be productive? and What type of Projects will I be able to assist on? are examples.

4. What is your greatest strength?

Ans:Numerous answers are good, just stay positive. A few good examples: Your ability to prioritize, Your problem-solving skills, Your ability to work under pressure, Your ability to focus on projects, Your professional expertise, Your leadership skills, Your positive attitude

5.Are you a team player?

Ans:You are, of course, a team player. Be sure to have examples ready. Specifics that show You often perform for the good of the team rather than for yourself are good evidence of Your team attitude. Do not drag , just say it in a matter-of-fact tone. This is a key point.

6.Why do you want to work for this organization?

Ans:This may take some thought and certainly, should be based on the research you have Done on the organization. Sincerity is extremely important here and will easily be sensed.Relate it to your long-term career goals.

7. What do you know about this organization?

Ans:This question is one reason to do some research on the organization before the interview. Find out where they have been and where they are going. What are the current issues and who are the major players?

8. Why did you leave your last job?

Ans:Stay positive regardless of the circumstances. Never refer to a major problem with management and never speak ill of supervisors, co-workers or the organization. If you do, you will be the one looking bad. Keep smiling and talk about leaving for a positive reason such as an opportunity, a chance to do something special or other forward-looking reasons.

9. What are your goals?

Ans:Many executives in a position to hire you are strong believers in goal-setting. (It’s one of The reason they’ve achieved so much). They like to hire in kind. If you’re vague about your career and personal goals, it could be a big turnoff to may people you will encounter in your job search. Be ready to discuss your goals for each major area of your life: career,personal development and learning, family, physical (health), community service and (ifyour interviewer is clearly a religious person) you could briefly and generally allude to your spiritual goals (showing you are a well-rounded individual with your values in the right order). Be prepared to describe each goal in terms of specific milestones you wish to accomplish along the way, time periods you’re allotting for accomplishment, why the goal is important to you, and the specific steps you’re taking to bring it about. But do this concisely, as you never want to talk more than two minutes straight before letting your interviewer back into the conversation.

10. What are your major strengths and weaknesses?

Ans:Once again the employer is seeking to ascertain how mature you are and your awareness Of yourself as a person. If you have a job description, you may find it useful to focus on Where you see your strengths and weaknesses in relation to the tasks listed. Remember Weaknesses can be turned into strengths. Talk about the strategies you use for dealing with that weakness, or its positive side e.g. taking time to make decisions may slow you down, but on the other hand you are not impulsive. Listing too many weaknesses will type you as very negative. You may have to admit that you do not have a particular type of experience called for however you may be able to give evidence of your ability to determine the skills required. Don’t bring up too many weaknesses – one or two will suffice!

11. What were your main responsibilities in your last job?

Ans:Have these ready and list them all. Dwell on the ones that are most relevant to the new job. This answer should be smooth and practiced.

12.What types of projects you have handled?

Ans:give answer about the projects you have tested like client/Server , web applications..Etc

13. Why did you leave your last job?

Ans:Do NOT use this as an opportunity to badmouth past employers or peers or talk about a failure of any sort. Any of these answers are acceptable: you were looking for a new challenge, your learning curve had flattened out in the previous job and you were looking for a new learning opportunity, the company or department were restructuring, you were ready to start something new after achieving your career goals at the previous company etc.

14. What are your career goals?

Ans:Show you have thought forward and are committed to your career.

15.What do you know about this organization?

Ans:This question is one reason to do some research on the organization before the interview.Find out where they have been and where they are going. What are the current issues And who are the major players.

16. Are you applying for other jobs?

Ans:Be honest but do not spend a lot of time in this area. Keep the focus on this job and what you can do for this organization. Anything else is a distraction.

17. Why do you want to work for this organization?

Ans:This may take some thought and certainly, should be based on the research you have Done on the organization. Sincerity is extremely important here and will easily be sensed.Relate it to your long-term career goals..

18. What kind of salary do you need?

Ans:A loaded question. A nasty little game that you will probably lose if you answer first. So,Do not answer it. Instead, say something like, that’s a tough question. Can you tell me the Range for this position? In most cases, the interviewer, taken off guard, will tell you. If not,say that it can depend on the details of the job. Then give a wide range.

19. How long would you expect to work for us if hired?

Ans:Specifics here are not good. Something like this should work: I’d like it to be a long time.Or As long as we both feel I’m doing a good job.

20. Why should we hire you?

Point out how your assets meet what the organization needs. Do not mention any other candidates to make a comparison.

21. What has disappointed you about a job?

Ans:Don’t get trivial or negative. Safe areas are few but can include: Not enough of a challenge. You were laid off in a reduction Company did not win a contract, which would have given you more responsibility.

22. Tell me about your ability to work under pressure.

You may say that you thrive under certain types of pressure. Give an example that relates To the type of position applied for.

23. What have you learned from mistakes on the job?

Ans:Here you have to come up with something or you strain credibility. Make it small, well intentioned mistake with a positive lesson learned. An example would be working too far ahead of colleagues on a project and thus throwing coordination off.